Gedragstherapie: coaching bij gedragsproblemen

Gedragstherapie is individuele coaching bij gedragsproblemen. Belangrijke uitgangspunten:
* Wat voor ons ongewenst gedrag is, is voor de hond gewoon gedrag.
* Een hond doet niet vervelend om je te sarren of te 'domineren'.

Veelal weten honden gewoon niet wat de bedoeling is. Ze hebben het verkeerde aangeleerd of nooit geleerd wat wel de bedoeling is. Het gedrag levert kennelijk iets op, waardoor ze ermee doorgaan. Er kan ook sprake zijn van een erfelijke aanleg, fysieke of andere factoren die hun steentje bijdragen. Het is belangrijk deze vast te stellen, zodat je gericht aan de slag kan om het gedrag om te buigen naar wat gewenst is en om een prognose te kunnen maken voor de te verwachten mate van slagen.

Ongewenst gedrag is vrijwel altijd te verhelpen of op z’n minst hanteerbaar te krijgen. Ik geloof echter niet in de 'quick fix'. Hoewel je soms wel verbluffend snel resultaat krijgt als je de training goed afstemt op de hond die je voor je hebt. Maar blijvende gedragsverandering krijg je niet in een uur. Er zijn niet voor niets boekenkasten volgeschreven over 'veranderkunde'. Wat voor ons geldt, geldt ook voor onze hond!

Gedragstherapie

Mogelijkheden

De hulp die ik bied, hangt af van de vraag. Soms is even meekijken en een beetje bijsturen genoeg. Ik hoor vaak genoeg dat hondeneigenaren alleen even willen horen dat ze goed bezig zijn. Zij zijn al geholpen met een paar praktische handvatten. Problemen met bijv. agressie of niet alleen kunnen zijn, vragen echter wel meer tijd. Hierbij moeten we verder uitdiepen om tot de kern te komen van de oorzaak (meestal oorzaken) van gedrag. Dit is nodig om een goede aanpak in te zetten, passend bij de hond, bij jou en bij de situatie.

Ik start altijd met het sturen van een vragenlijst om zoveel mogelijk achtergrondinformatie te verzamelen. Daarna zijn er 2 mogelijkheden:

1. Praktijkbegeleiding
Bij praktijkbegeleiding kijk ik even met je mee. Dit is dus geen gedragstherapeutisch consult, maar een privéles waarbij ik praktische tips geef. Denk bijv. aan een wandeling waarbij ik je handvatten geef voor het aanleren van lopen aan een slappe lijn en/of hoe je een wandeling voor zowel je hond als voor jou prettig kan maken. We leren je hond bijv. 'los te koppelen van afleiding', meer te focussen op jou en meer zelfvertrouwen te krijgen.

Deze begeleiding kan een eenmalige afspraak zijn, maar indien gewenst is een vervolg altijd mogelijk.

2. Consult: advies met verslag en nazorg
Ongewenst gedrag zoals agressie en niet alleen kunnen zijn, vraagt meer dan alleen even meekijken. Een consult houdt het volgende in:
* huisbezoek van 1,5 uur waar ik de oorzaken van het gedrag vaststel en adviezen geef (we gaan daar gelijk mee aan de slag)
* plan van aanpak (samenvatting gesprek en uitgeschreven adviezen/ hand-outs)
* 4 weken ondersteuning via mail/ whatsapp/ telefoon
* een vervolgafspraak behoort uiteraard tot de mogelijkheden, maar wordt apart afgesproken en berekend

Tarieven

Praktijkbegeleiding : € 65,= per uur inclusief btw, excl. reistijdkosten à € 0,50 per kilometer.
Consult                      : € 175,= incl. btw, excl. reistijdkosten à € 0,50 per kilometer.
.                                      Voor vervolgafspraken geldt het tarief van praktijkbegeleiding.

Vergoeding door dierverzekeraars

Anouk is lid van de beroepsvereniging voor gedragstherapeuten, de NVGH. Daarvoor moet je minimaal hbo opgeleid zijn door een van de erkende opleidingsinstituten en jaarlijks nascholingen bijhouden. Dit is belangrijk, want gedragstherapie is een vak, maar helaas niet beschermd. Goed om te weten: consulten worden vergoed door bv OHRA en Petplan! Check de voorwaarden in je polis!