Hondenspiegel: coaching met honden

Onze honden hebben ons veel te vertellen. Wij kunnen hun lichaamstaal leren lezen. Zij doen dat zonder dat ze daar een cursus voor volgen. Ze voelen ons feilloos aan en spiegelen dat dan ook! Tijdens een coach sessie met je eigen hond of met mijn ‘collega’ Maxx krijg je nieuwe inzichten en perspectieven. Ik help je die vertalen, zodat je ze kunt integreren in je dagelijks leven. Door te werken met honden, ga je even ‘uit je hoofd’. Je gaat ervaren. Dat is de kracht van de spiegel die onze honden ons voorhouden.

Het leven, onze ervaringen en interpretaties daarvan vormen ons. Gedrag dat vroeger nuttig of zelfs essentieel was, kan ons later -bewust en onbewust- behoorlijk in de weg zitten. Ons gedrag gaat vaak in patronen en wordt reflexmatig. Geitenpaadjes in onze hersenen worden snelwegen. Tijdens de coach sessie word je je bewust van de momenten dat je die snelweg op gaat. Vervolgens krijg je inzichten in andere afslagen. Daarmee ervaar je een keuze en kan een oud patroon doorbroken worden.

coaching-met-honden
hondenspiegel

Hoe gaat het in z’n werk
We starten de coachsessie met het helder krijgen van de coachvraag. Dit kan gaan over onzekerheid, persoonlijk leiderschap, communicatie, afgrenzen, perfectionisme, kwaliteiten, allergieën, keuzes maken etc. Als deze coachvraag helder is, gaan we aan de slag met een opdracht die je samen met de hond gaat doen. Je krijgt antwoorden op jouw coachvraag of nieuwe perspectieven waardoor je anders naar je vraag gaat kijken.

Je kunt ervoor kiezen met je eigen hond deze coachsessie(s) te doen. Als we Maxx inzetten als co-coach, gaan jullie eerst rustig kennismaken voor jullie aan het werk gaan. Met welke hond we ook werken, hij/zij is tijdens de sessie volledig vrij. Er wordt niet gewerkt met dwang of druk. Het welzijn van de hond staat voorop.

De opdrachten die gegeven worden, zijn afhankelijk van de coachvraag, de coachee en de hond. Het kan een opdracht in spelvorm worden, maar het kan ook dat we de vraag systemisch uitwerken.

Achtergrond Anouk
Onder tabje ‘over ons’ staat al iets beschreven, maar als het gaat om mensen coachen, wil ik toch graag wat meer kwijt over mezelf. Naast kynologisch gedragstherapeut en instructeur, heb ik ook mensen, individueel en in teams getraind en gecoacht. Ik ben sinds 2002 adviseur/ trainer/ interim manager in de gezondheidszorg. Ik heb hiervoor diverse opleidingen gevolgd en afgerond:

- Opleiding Professionele Communicatie                     - 2008-2011   Phoenix Opleidingen, Utrecht
(NLP, Transactionele Analyse, Systemisch werken)
- Masterclass Transactionele Analyse                           - 2011-2012    Phoenix Opleidingen, Utrecht
- Systeemdynamiek in organisaties                               - 2012-2013   Bert Hellinger Instituut, Groningen
- Gedragstherapie voor honden                                      - 2012-2016  DogVision, Woudenberg
- Trainersopleiding (trainen van mensen ;))                - 2018-2019  Phoenix Opleidingen, Utrecht
- Opleiding tot Spiegeltrainer                                           - 2022-2023 Hondenspiegel, Doorn

honden-coaching

Wie is assistent-coach Maxx
Maxx begon zijn leven als Maxy in een asiel in Spanje. Hij was 8 maanden toen hij bij mij kwam in 2016. Ik was zijn 5e adres. Inmiddels is hij 7 en wordt hij door bekenden ook wel ‘heer Maxx' genoemd. Hij is dapper en lief en laat zich niks opdringen. Als driekwart ‘sighthound’ is hij een echte ziener en als kwartje Husky niet te beroerd je iets te zeggen. Maxx heeft er lol in om te werken en laat een heleboel zien in gedrag en houding. Hij is graag van de partij, als hij voor en na de sessie maar even goed kan rennen. Dat is één van z’n secundaire arbeidsvoorwaarden 🙂

Reijerscop34-Harmelen

Praktische informatie

Nieuwsgierig geworden of meer informatie nodig? Stuur een mailtje naar hallo@blafkwerk.nl!

Coachsessies worden gepland op maandagen, zaterdagmiddag of in de avond, als er geen les wordt gegeven, zodat we in alle rust kunnen werken. Stuur een mailtje naar hallo@blafwerk.nl, dan neem ik contact met je op.

Locatie         : onze overdekte trainingslocatie in Harmelen, Reijerscop 34b
Tijdsduur   : ca 1,5 uur per sessie (eenmalig of naar wens meerdere sessies)
Kosten       : € 90 voor de 1e sessie met intake; € 50 voor vervolgsessies per uur.