Neuswerk: detectie en praktijkspeuren

Iedere hond heeft een ware Sherlock Holmes is zich. Word jij zijn Dr Watson!? Iedere goede speurneus heeft namelijk een team maatje nodig om tot de mooiste vindingen te komen!

Voor we het verschil tussen detectie en praktijkspeuren uitleggen, eerst even waarom beide zo belangrijk zijn. Door honden met hun neus te laten werken:

- daag je mentaal uit: het maakt lekker moe
- kom je tegemoet aan de natuurlijke behoefte om te snuffelen: het geeft ontspanning
- leer je zelf heel veel over je hond: lichaamstaal, hoe je kan motiveren etc
- worden jullie een nog beter team (wat je zal merken tijdens bv wandelingen)
- kunnen onzekere/ angstige honden optimistischer, zelfverzekerder worden
- en leren stuiterballen juist te focussen, waardoor ze zelfbeheersing leren
- zul je nog gekker worden op je hond, omdat hij zo ontzettend knap is! 🙂

Detectie-cursus-hond

Detectie

Praktijkspeuren

Detectie is een vorm van neuswerk waarbij de hond leert een specifieke geur te zoeken, vinden en aan te wijzen (verwijzen). Zo worden honden getraind om bijvoorbeeld drugs of explosieven te vinden op Schiphol.

Bij Blafwerk houden we het veilig en werken we met geuren zoals anijs, kruidnagel en berk 🙂 Zoals voor al onze trainingen geldt: we doen dit vooral voor de lol, maar spelenderwijs krijg je er heel veel voordelen bij! Zie rijtje hierboven.

In 4 lessen gaan we je hond in heel kleine stapjes het grotere werk aanleren. De honden bepalen het tempo van de training, omdat we willen voorkomen dat ze zich gaan vervelen of gefrustreerd raken. We trainen ook maar met 2 honden tegelijk. Zo krijgt iedereen de begeleiding die nodig is en kunnen we op maat werken.

Bij Praktijkspeuren is het de bedoeling dat je hond een 'vermist' persoon vindt, de sporenloper. Je hond leert die ene specifieke persoon te volgen en andere geuren/ personen te negeren.

Zoals bij al onze trainingen werken we zonder 'moeten' of dwang. De hond leidt, jij begeleidt. Door zijn lichaamstaal te lezen, ga je precies leren wanneer je moet vertragen en wanneer je juist kan motiveren en/of steun geven als je hond twijfelt. Jullie worden een top team en je hond kan helemaal losgaan in z'n passie : zijn neus gebruiken!

Speurlessen zijn individueel. Ook dat maakt dat deze training geschikt is voor alle honden. Juist ook de reactieve, onzekere of zelfs angstige honden kunnen heel veel baat hebben bij dit speurwerk!

Hoe 'zien' honden met hun neus?
Leuk filmpje van Alexandra Horowitz:

Praktische informatie

De lessen zijn op woensdag, donderdag en vrijdag. Stuur een mailtje naar hallo@blafwerk.nl of gebruik het contactformulier als je meer informatie wilt hebben of je aan wilt melden.

Locaties
Detectie: eigen binnenlocatie : Reijerscop 34a te Harmelen
Speuren: Maartensdijkse Bos/ aanlijngebied Panbos

Kosten
Detectiecursus, 4 lessen : € 100,= incl. btw (2 honden per groep)
Praktijkspeuren per les : € 35,= incl. btw* (1 hond)

*Anouk is in opleiding tot speurinstructeur bij Speurhonden Training Center. Tijdens haar opleiding geldt daarom een lager tarief.