Praktijkspeuren

Iedere hond heeft een ware Sherlock Holmes in zich. Word jij zijn of haar Dr Watson!? Speuren is namelijk teamwork! In de lessen praktijkspeuren leer ik jullie samen een spoor te volgen en zo de 'vermiste' persoon te vinden. Praktijkspeuren is (uiteraard) zonder dwang. Het gaat om plezier en door de lesopbouw zal ook succes verzekerd zijn. Het is niet alleen verslavend leuk voor jezelf. Het biedt jou en je hond meer dan je denkt:

- snuffelen is een natuurlijke behoefte voor een hond, een heerlijke uitlaatklep
- het daagt mentaal uit: het maakt lekker moe
- onzekere/ angstige honden worden er optimistischer en zelfverzekerder door (!!)
- optimistische stuiterballen leren juist te focussen, waardoor ze zelfbeheersing leren
- endorfine en dopamine worden aangemaakt: goed tegen stress en voor een goed gevoel
- met speuren leer je jouw hond nog beter kennen: lichaamstaal, hoe je kan motiveren etc
- hierdoor worden jullie een nog beter team (daar heb je dagelijks plezier van)
- je gaat nog gekker en trotser worden op je hond, omdat hij/zij zo ontzettend knap is! 🙂

Scherm­afbeelding 2023-09-19 om 00.29.34

Wat is praktijkspeuren precies

Bij praktijkspeuren speurt de hond, aan een lange lijn, voornamelijk op menselijke geur. Die is voor ieder persoon uniek. Ook al zouden we allemaal Chanel opspuiten, jouw hond kan het onderscheid ruiken en zo dus het goede spoor vinden en volgen.

Heel concreet: je hond krijgt een geurvoorwerp te ruiken met de geur van de te zoeken persoon. Dit kan een lapje zijn, een kledingstuk, een bril of telefoon etc. We leren je hond deze geur te gaan volgen. Aan jou de taak je hond goed te observeren en 'm te helpen als hij het spoor even bijster is. Teamwerk dus!

Je gaat aan zijn lichaamstaal zien wat er in z'n koppie omgaat. Je gaat zelfs met verschillende weeromstandigheden zien wat de invloed van regen, wind en temperatuur kan zijn. Het speuren wordt uiteraard in stapjes opgebouwd.

Je kunt zo vaak speuren als je wilt: wekelijks, om 2 of 3 weken, 1x per maand of met nog meer tijd ertussen. De lessen worden per keer afgesproken, maar vooruit plannen kan ook.

Speuren-aangelijnd

Kan mijn hond dat wel?

speuren-pup

Zeker weten! Als de neus het doet, kan jouw hond speuren! Of je nou een pup hebt of een stramme senior, een onzekere buitenlandse hond of eentje van nog geen 3 kilogram. Zelfs dove en blinde honden kunnen uitstekend speuren! De les wordt aangepast aan jouw mogelijkheden en die van je hond. Voor puppen duurt de les dan ook maar een half uurtje. Voor honden met een fysieke beperking bespreken we wat kan, lassen we extra pauzes in en indien nodig overleggen we met je dierenarts.

Speurlessen zijn individueel. Dat maakt deze training geschikt voor alle karakters. Juist onzekere of angstige honden kunnen enorm veel baat hebben bij dit speurwerk! Ze krijgen namelijk een boost aan zelfvertrouwen. Ook honden met agressie issues hebben baat bij speuren. Ze kunnen zich even op iets anders focussen en iets doen waar ze goed in zijn. Dat levert veel op! Zo leren ze andere prikkels negeren. En bij speuren komt endorfine vrij, wat stress verlagend werkt. Ook dopamine, het zogenaamde gelukshormoon komt vrij, waardoor je hond zich blij voelt.

Praktische informatie

Speuren kan op woensdag, donderdag en vrijdag.
Tijden zijn: 10.00 uur, 11.30 uur of 13.00 uur.
De 1e les is een proefles. Gebruik het contactformulier als je meer informatie wilt hebben of je aan wilt melden.

Locaties
Baarn (bosbad) en Austerlitz (Franse put)

Kosten
Proefles: € 25,=
Vervolgles van 1 uur : € 50,=
Speurkaart 5 lessen: € 240,= (half jaar geldig)

Hoe 'zien' honden met hun neus?
Een geweldig filmpje van Alexandra Horowitz:

Gecertificeerde speurinstructeurs

Ik ben opgeleid door Brenda Bouman van Speurhonden Training Center en Judith Strijbos van Dog on Track. In Nederland en België zijn meerdere speurinstructeurs opgeleid en aangesloten bij de STC groep. Zie kaart hieronder voor mijn collega's!

STC praktijkspeuren