Tellington TTouch

Gedragsproblemen gaan vrijwel altijd gepaard met spanningen in het lijf. Het is vaak een kip en ei verhaal. Mentale spanning leidt tot fysieke spanning en andersom. Honden zijn daarin niet anders dan mensen. Alleen wij kunnen het vertellen. Honden uiten het in prikkelbaarheid en als wij dit niet herkennen, kan het doorslaan in agressie. Naast spierspanning, kan stress ook de functie van het immuunsysteem aantasten en maag- of darmproblemen veroorzaken.

De Tellington TTouch Methode® geeft inzicht in de fysieke gesteldheid van je dier en biedt mogelijkheden om die te verbeteren. Het dier komt lekkerder in z’n vel, waardoor het beter kan leren, meer zelfvertrouwen krijgt en minder primair reageert op prikkels. Reactieve honden hebben vaak spanning in hun lijf (m.n. rondom de hals en staartaanzet). Met TTouch kunnen we die spanning verminderen en het gedrag helpen veranderen.

Let wel: we hebben het over spanningen. Voor echte gezondheidsproblemen verwijzen wij uiteraard door naar de dierenarts, chiropractor of osteopaat. Met TTouch leer je wel het lijf van je hond (of welk dier dan ook) goed kennen. Je signaleert eerder veranderingen en kunt daarop in spelen.

De Tellington TTouch Methode® bestaat uit aanrakingen en bewegingsoefeningen. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van bandages (body wraps) en andere hulpmiddelen.

Tellington-TTouch-earslide
Linda-Tellington-Jones

Grondlegger
Linda Tellington-Jones begon meer dan 40 jaar geleden met deze geweldige, diervriendelijke methode. Ze volgde de opleiding tot Feldenkrais therapeute voor mensen en dacht ‘als dit voor mensen werkt, waarom zou het dan niet voor dieren werken’. Ze paste het aanvankelijk vooral op paarden toe en kwam tot verbluffende resultaten. In de jaren daarna ontwikkelde de methode zich verder en combineerde ze haar methode met elementen uit acupressuur, acupunctuur, fysiotherapie, haptonomie en reflexzone therapie.

TTouches
Alle aanrakingen binnen TTouch worden met minimale druk gedaan. Bij massage werk je op de spieren, bij TTouch beïnvloed je het grootste orgaan: de huid. Hierdoor kan spanning verminderen en kan het dier echt tot rust komen. Dit laatste is essentieel om het eventuele ‘stress emmertje’ te legen. We kennen cirkelvormige aanrakingen, strijkende en liftende.

Grondoefeningen
Door de hond rustig door een (denkbeeldig) labyrint en over verschillende ondergronden te laten lopen, zal hij vertragen en wordt hij zich meer bewust van zijn bewegingen. Dit is goed voor z’n coördinatie en balans. Ook kun je hierbij goed observeren of bochtjes beiden kanten even soepel gaan, hoe de hond zijn gewicht verdeelt en bieden de touches en de bodywraps handvatten om dit te verbeteren.

Bodywraps
Deze wraps (heel elastische bandages) maken het dier meer bewust van z’n lichaam. Dit zorgt voor een betere fysieke en mentale balans en heeft dus een positief effect op het gedrag.

TTouch-bodywraps
Ttouch

TTouch & Blafwerk
Anouk is na het volgen van de opleiding door internationale instructeurs  gecertificeerd Tellington TTouch Practitioner. Met de "TTouch bril" kijkt ze verder dan houding, gedrag en stress signalen. Verwijzingen naar dierenarts, chiropractor of osteopaat zijn daarmee geen overbodige luxe gebleken.

Behalve in gedragstherapie, passen we TTouch ook in onze lessen toe. Training is intensief voor honden. Om te zorgen dat zij (en hun baasjes!) weer ‘zen’ naar huis gaan, laten we de honden weer even zakken in energie met deze respectvolle methode. Cursisten krijgen linkjes naar filmpjes toegestuurd, zodat ze thuis alles nog eens kunnen terugkijken en kunnen toepassen op alle momenten van de dag. Ook geven we workshops en privélessen, waarbij we dieper op de methode ingaan.

Meer weten?
Wil je jouw hond nog beter leren kennen of weten wat TTouch voor jouw hond kan doen? Ik kan je online op weg helpen, een privéles specifiek op de Tellington TTouch Methode bieden en je bent welkom in de workshops die we een paar keer per jaar bieden. Wil je zelf practitioner worden of meer verdieping door een meerdaagse training? Hou dan de website in de gaten van Tellington TTouch Nederland en België. Meerdere keren per jaar worden namelijk live én online trainingen verzorgd!